E-ticarette satacak ürün bulmak için distrübitörlerle, fason üreticilerle ya da tedarikçilerle anlaşmalar yapılabilir. Tedarikçiler kolay ulaşılabilirlikleri ve entegre konusunda pratik çözümleri oldukları için daha fazla tercih ediliyorlar. Peki tedarikçi nedir? Tedarikçi nasıl bulunur? Tedarikçi anlaşmaları nasıl yapılmalıdır?
Tedarikçi nedir?
E-ticarete atılmak isteyen kişiler, dropshipping de olsa stoklu da olsa mutlaka tedarikçi anlaşması yapması gerekir. Tedarikçi, e-ticarette satılacak olan mal ya da hizmeti bulunduran firma ya da kişilere deniyor. Peki, tedarikçilere ulaşım nasıldır, tedarikçi ile yapılan anlaşmalarda nelere dikkat etmek gerekiyor?
Tedarikçi ararken dikkat edilecekler
Tedarikçi nedir sorusunun ardından cevaplanması gereken en büyük soru, tedarikçinin nasıl bulunacağıdır. Tedarikçi bulmak için pek çok farklı yol vardır ve bunlar hedeflenen işin niteliğine göre değişmektedir. Ancak tedarikçi şartlarında ilk adımda dikkat edilmesi gereken nokta; API, XLS ya da XML sağlayıp sağlamadığıdır. XML gibi dosyalar, verilen ürünlerin adı, görselleri, açıklamaları ve stok adedini gösteren bilgileri gösterir ve çeşitli araçlarla her yere entegre olabilirler.
Ürünü satan mağazayı etkileyecek olan en büyük faktör, ürünün kalitesi. Bu nedenle ürün için mutlaka numune ürün talep edilmelidir. Bazı ürünlerin numuneleri ücretli olarak gönderiliyor bu nedenle önceden bilgi alarak talep etmek gerekir. Numuneleri incelerken müşteri gözü ile ürünü incelemek ve piyasadan rakip araştırmaları yaparak karşılaştırmalar yapılmalıdır. Hatta aynı ürünün numunelerini farklı tedarikçilerden alarak da karşılaştırmalar yapılabilir.
Nakliye şartları ve dropshipping yapılacaksa kargo detayları tedarikçilere mutlaka önceden sorulmalıdır.
Referanslar, ürünün kalitesi ve başka sorunların varlığını önceden bildirir. Tedarikçilerden referanslar talep etmek ve eğer mevcutsa tedarikçi yorumlarından haberdar olmak iyi olacaktır.
Tedarikçi nasıl bulunur?
Tedarikçi bulmanın iki farklı yolu var; gezmek ya da internette araştırmak. Bulunduğunuz şehirdeki toptancılara ve üretimcilere giderek anlaşmalar yapmak aslında daha güvenilirdir. Yüz yüze iletişim, pazarlık payı, üretim sürecine tanık olmak ve ürün kalitesini birebir gözlemleme imkânı vardır. Ama ulaşım ve zaman dezavantajlarının yanında bazı üreticiler dijitale entegre değildirler.
Tedarikçileri bu nedenle ikinci seçenek olarak dijital ortamdan da aratabilirsiniz. Google bunun için adeta bir cennettir. Arama motoruna “ aratacağınız ürünün adını + bulunduğunuz şehri” yazarsanız, karşınıza şehrinizdeki tedarikçilerin web siteleri çıkacaktır. Hatta bu yöntemle beraber başka şehirler için de arama yapabilirsiniz, dropshipping yaparken işinize yarayabilir.
AliBaba ve AliExpress gibi pazaryerlerinden pek çok ürüne ulaşım sağlanabilir. Alibaba’dan Çinli tedarikçilere ulaşmanın faydası, ucuz ve yüksek kar marjından ürünlere erişebilmek. Yine de ürünü görmeden müşteriye satmak, arızalı ve ucuz ürünlerin kalitesi ve bunun gibi durumlar nedeniyle uzun zamanda kar getirebilecek bir sistem olmayabilir.
Daha uzun vadede daha kaliteli ürünler için Türkiye’deki ürünlerden de faydalanılabilir. Sosyal medya üzerinden yurtiçi tedarikçilere erişmek mümkündür. Facebook grupları üzerinden tedarikçilerle görüşmeler yapabilir, Instagram’da ürün adını aratarak binlerce tedarikçiye ulaşım sağlanabilir.
Tedarikçide bir tedarikçiye bağlı kalmak, işleri riske atabilir. Fiyat dalgalanmaları, ürün stokunda sorun, doğal afet vb daha pek çok probleme karşın birden fazla tedarikçi ile çalışmak daha sağlam olacaktır.
Tedarikçi belirlendiği zaman sıra anlaşma aşamasına geçiyor. Bu aşamada haklarından haberdar olmayan pek çok girişimci zor duruma düşebiliyor ya da hatalı adımlar nedeniyle zarar edebiliyorlar. Peki, ne yapmak gerekiyor?
Tedarikçi anlaşmasında nelere dikkat etmek gerekiyor?
Tedarikçi ile yapılacak anlaşma maddelerinde dikkat edilecek birçok unsur bulunmaktadır. Ürün fiyatları, sipariş ulaşımı vb konulardaki önemli noktalardan bahsedelim.
Ödemeler ve ürün fiyatı
Tedarikçi ile yapılacak anlaşmalar öncesinde, ödemelerin nasıl yapılacağının netleştirilmesi gerekiyor. Ürünlerin fiyatları toptan alımlarda miktara göre değişiklik göstermekte, bu nedenle ödeme koşullarının ilk adımda tam olarak belirlenebilmesi gerekiyor. Fiyat analizi yapmadan tedarikçi ile anlaşmaya gitmek risk taşır. Tedarikçi, satıcıya ürün için tavsiye edilen bir satış fiyatı sunabilir ancak satışta fiyatı belirleyen kişi satıcının kendisidir.
Alt limit ve üretim süresi
Anlaşmalarda dikkat edilecek diğer bir husus, ürünün teminatı ve alt limitidir. Ürünün üretim sürecinden haberdar olarak buna göre bir alt limit belirlemek, stokların tükenmesine karşın önlem olacaktır. Hızlı üretim ürünlerinde stok alt limiti daha az olabilir. Ama uzun süreçli üretimlerde risk daha fazladır.
Tedarik süreci
Ürünleri isterseniz kendi depolarınıza getirtebilir isterseniz de tedarikçi firmayla iletişim kurarak müşterilerinize yönlendirebilirsiniz. İkinci seçenekte ürün direkt olarak müşteriye ulaşacağı için, pek çok noktaya dikkat etmek gerekiyor. Hele ki amazondan dropshipping yapılıyorsa, üretici firmanın bilgileri ve tedarikçiden aldığınız fiyatın farklılığının kesinlikle yansımaması gerekiyor.
Bunun yanında ürünün sipariş teslimat süresi ile ilgili de net bir bilgi almak gerekiyor. Müşteriler için ucuz ve hızlı kargo tercih sebebidir. Uzun süreli ve yüksek teslimat sürelerinden kaçınmak gerekiyor ve anlaşmalarda da bunun altının çizilmesi önem taşıyor. Ayrıca ürünün kargolanmasında iade şartları gibi meselelerin de konuşulması gerekli.