Sosyal medya raporu nedir? Sosyal medya raporu nasıl yazılır? Sosyal medya, e-ticaret markaları için iyi bir tanıtım ve reklam aracıdır. Bu nedenle sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen kampanya veya paylaşımların nasıl geri döndüğünü değerlendirmek için sosyal medya raporları hazırlanmalı ve analiz edilmelidir.
Sosyal medya raporu nedir?
Sosyal medya üzerinden gelen her türlü datayı istatistiğe dökerek analiz etmek, sosyal medya raporunun konusunu oluşturur. E-ticaret markaları, sosyal medya raporları ile birlikte gerçekleştirdikleri reklam kampanyalarını analiz etmeyi amaçlarlar. Bu noktada sosyal medyadan gelen dönütler hedef kitleyi tanımak, reklamın etkisini ölçer ve ileriye dönük olarak nasıl bir strateji geliştirilmesi gerektiği hakkında fikir verir.
Sosyal medya raporunu yazarken dikkat edilecek farklı noktalar bulunur. Bunun yanında farklı türden raporlarla farklı verilere erişmek mümkündür.
Sosyal medya raporu nasıl yazılır?
Sosyal medya raporu hazırlarken rakip analizi yapılabilir, mevcut iletişim stratejisinin iyileştirilmesi noktasında gerekli ipuçlarına ulaşılabilir ve hedef kitle yönelimleri hakkında daha fazla bilgi edinilebilir.
Raporu hazırlarken her mecra ayrı bir şekilde analiz edilmelidir. Örneğin, LinkedIn üzerinden gelen verilerle Instagram üzerinden gelen veriler aynı değildir. Her mecra için gerekirse farklı stratejiler belirlenebilir ya da hedef kitlenin daha fazla bulunduğu mecrada daha etkili stratejiler geliştirilebilir. Bu nedenle ilk adımda sosyal mecraları birbirinden ayırmak gerekiyor.
Raporda sosyal medya ekibinin başarılarının yanında başarısızlıkları da yer almalıdır. Yalnızca gelen iyi verileri hesaplamak ve buna göre bir plan oluşturmak gerçekçi bir katkı sunmaz. Bu nedenle en az beğeni ve izlenme alan verileri ortaya koymak, geri dönütleri inleyerek hedef kitlenin neden hoşlanmadığı veya neyin ilgisini çekmediği ortaya konabilir.
Sosyal medya verilerinde genel olarak beğeni, paylaşım, yorum, etkileşim (paylaşım) ve youtube söz konusu ise dislike (beğenmeme) verileri mevcuttur. Bu veriler ayrı ayrı ve birbiri içinde değerlendirilmelidir. Beğeni amacı ve paylaşım ya da yorumların fazla olması her zaman iyiye işaret değildir. Olumsuz bir imaj oluştuğunda da paylaşımların sayısı artar, bu nedenle verilerin arkasındaki amaçların da peşine düşmek gerekiyor.
Karşılaştırmaların yapılması da raporun konusunu oluşturur. Önceki aylara ve seneye oranla nasıl bir verim kazanıldığı ortaya konmalıdır. Bu sayede hem gidilen yolda nelerin doğru yapıldığı hem de yeni zirve hedefler daha net bir şekilde belirlenebilir.
Elde edilen verilerle farklı raporlar ortaya konabilir. Sosyal katılım, sosyal dinleme ölçümü ve rakip analizi yapılabilir.
Sosyal medya raporu türleri
Sosyal dinleme ölçme raporu
Sosyal dinleme raporunun konusu, markanın ismi, kimliği, yaptığı reklam ve kampanyaların hedef kitlede nasıl yankı yaptığıdır. Hedef kitlenin verdiği olumlu ya da olumsuz dönütler, paylaşım nedenleri ve marka algısı bu raporla takip edilir.
Sosyal katılımı ölçme raporu
Sosyal katılımı ölçme raporunda sunulan kampanya ya da reklama yapılan dönütler ölçülür. Bu rapor aracılığı ile yanıt verme süresi ve periyotları ortaya konur.
Rakip analizi raporu
Rakip analizi raporunda, aynı sektörden farklı markaların sosyal medyayı nasıl kullandığı ve nasıl etkileşim aldığı konu edinilir. Rakip firmaların sosyal medya paylaşım aralıkları, beğeni ve görülme oranları, yorum ve paylaşım verileri ve yorum içerikleri önem taşır. Buradan fırsatlar ve tehditler önceden belirlenebilir veya büyük rakip firmaların büyüme stratejileri taklit edilebilir.
Sosyal medya raporu hazırlarken…
Sosyal medya raporu hazırlamak için farklı araçlar ve uygulamalardan faydalanılabilir. Rapor hazırlarken basitleştirerek verileri aktarabilmek çok önemlidir. Bu nedenle en basitinden Excell veya Google Tablolar kullanılabilir. Tablo hazırlamanın yanında grafiklerden de faydalanmak gerekir. Ücretsiz bir şekilde Canva gibi uygulamalar ile grafikler oluşturulabilir.
Diğer yandan rapor için gerekli verilere bazı ücretli ya da kısmi olarak ücretsiz verilerden faydalanılabilir. Örneğin Buffer, içerik planlama ve yayınlama gibi kolaylıkların yanında birden fazla sosyal medya yöneticisinin erişimine de yardımcı olur. Sosyal medyadan gelen mesajlar ve yanıtlara kolay ve hızlı bir şekilde dönmeye yardımcı olurken analiz özelliği ile birlikte hedef kitle demografisi ve hesap analizlerini de ortaya koyar.
Sosyal medya raporunun avantajları nelerdir?
Sosyal medya raporu nedir ve ne işe yarar sorusunun en kısa yanıtı, doğru hedef kitleye doğru mesajı vermektir. Temelde oluşturulan stratejinin nasıl gelişeceğini ortaya koyar ve bir yol haritası çizmeye yardımcı olur.
Pazarlama stratejisini geliştirmenin yanında iletişim yönetimini de daha kolay hale getirir. Marka kimliğini hedef kitlenin gözünden görmeye ve doğru imajı çizmeye yardımcı olur.
Aynı zamanda sosyal medya raporu ile rakip takibi de yapılabilir. Rekabette bir adım öne geçmek ve fırsatlardan faydalanmak için raporların düzenli olarak değerlendirilmesi gerekiyor.