Pazarlama, ticaretin vazgeçilmez parçasıdır. Girişimin bu yönünü güçlendirmek için zaman ve kaynakları optimize etmek ve hataları en aza indirmek için stratejiler geliştirmeniz ve kontrol sağlamanız gerekir. Bu yazımızda pazarlama yönetimini detaylandırıyoruz.
Pazar yönetiminin neyle ilgili olduğunu daha iyi anlamak için okumaya devam edin.
Pazarlama Yönetimi Nedir?
Bu alan hakkında bilgi edinmeye başlamadan önce, önce pazarlamanın ne olduğunu tam olarak bilmelisiniz. Pazarlamanın sahip olduğu disiplinlerarası doğa, onu açıklanamayan bir bilim haline getirir. Bu sebeple farklı teorilerin ve çelişkili görüşlerin ortaya atıldığını ve her iki tarafın da kendisine takipçi bulabildiğini görüyoruz. Yaklaşımlardaki bu farklılık, stratejilere de yansır ve şirketlerin pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ve yönetilmesi için özel bir ekibin oluşturulmasını teşvik eder.
Sosyoloji, psikoloji, ekonomi, istatistik hukuk ve tarih gibi farklı disipliner bakışların altında oluşturabileceğiniz sayısız kriteri düşünün… Hedefinize ulaşmak için seçebileceğiniz çok sayıda yol var ancak hangisinin hedef kitlenizle uyumlu olduğunu seçmek ve geliştirmek için bir uzmana ihtiyacınız olabilir.
Pazarlama Yönetimini Oluşturan Faaliyet Alanları
Pazarlama yönetiminin, kampanyalar öncesi dikkate alması gerekenler şu altı başlık altında incelenebilir.
Pazar araştırması
Pazarlama yöneticisinin en önemli sorumluluklarından biridir. Bu araştırma biçimi, verilerin toplanmasını, analizini ve yorumlanmasını içerir ve pazarlama yöneticilerine kilit kararlar almalarında yardımcı olacak önemli bilgiler sağlar. Pazar araştırması, tüketicilerin ihtiyaç ve tercihlerini belirlemede yardımcı olur.
Programlama ve ürün geliştirme, fiyatlandırma
Pazarlama yöneticileri, pazarlama kampanyalarının başarısını sağlamak için pazarlama faaliyetlerini etkin bir şekilde kontrol etmelidir. Bu, standartların belirlenmesini, kampanya performansının değerlendirilmesini ve gerekirse düzeltici önlemlerin alınmasını içerir.
Dağıtım kanalları ve lojistik
Bir şirketin tüm pazarın taleplerini karşılaması zordur, bu nedenle pazarlama yöneticilerinin üstlendiği bir diğer işlev, bir hedef kitle seçmek için pazarı bölümlere ayırmaktır. Bu uygulama, modern pazarlamanın temeli olarak belirlenmiştir. Pazarlama teknikleri ve kampanyalarla ilgili stratejik pazarlama yönetimi hedef kitleyi göz önünde bulundurarak yapılmalıdır.
Entegre iletişim:
Reklam, halkla ilişkiler, doğrudan pazarlama, tanıtım vb. içerir. Pazarlama yöneticilerinin tedarikçiler, devlet kurumları ve danışmanlar gibi üçüncü taraflarla ilişkiler kurması ve sürdürmesi esastır. Bu, pazarlama stratejilerinin ve planlamanın sorunsuz çalışmasını sağlayabilir.
Satış departmanının organizasyonu
Tüketicilerin taleplerini karşılamak için pazarlama yöneticilerinin diğer bölümlerle işbirliğine ihtiyacı vardır. Bu koordinasyon organizasyonun daha düzgün işlemesi için gereklidir.
İnternet ve yeni teknoloji
Bu değişkenlerin her biri, pazarlama uzmanının takdirine bağlı olarak ele alınabilir. Çünkü burada sunulan tüm alanların kullanılması gerekli olmayabilir. Zorunlu da değildir. Çünkü müşterilerin ihtiyaçları şekil ve zaman bakımından farklılık gösterir. İnternet dışında kalan basamakları iş başarısı için eleyebilirsiniz.
Pazarlama Yönetimi Önemi!
Pazarlama yönetimi, iş dünyasında önemli ölçüde artmıştır, çünkü bu alandaki profesyoneller iş ve pazar stratejileri geliştirmede ve gereksiz maliyetleri azaltmada büyük bir varlık olarak görülüyor.
Şunu unutmamak gerekir, günümüzde mükemmel bir iş kurmak sadece ilk adımdır. Müşterileri çekmek pazarlama gerektirir. Birçok küçük işletme pazarlamanın reklamcılığa benzer olduğuna inanırken, aslında çok daha geniştir. Pazarlama, bir müşteriye bir ürün veya hizmet sunma sürecinin tamamını kapsar: hangi ürünlerin satılacağını ve nerede satılacağını seçmekten, bunları nasıl fiyatlandıracağınıza ve tanıtacağınıza kadar. Bu işleri bir uzmanın yapması veya sizin aynı anda kendinizi geliştirip yönetimi üstlenmeniz, büyük çaplı değişimlerin başlangıcı olacaktır.
Günümüz dijital dünyasının yükselişinde pazarlama yönetimi de işletmelerin temel yapılarından biri haline geldi. Bir disiplin olarak yaşam, yönetim ve pazarlamayı iş dünyasına uyumlu hale getirmek için üniversite bölümleri dahi açıldı. Genç okurlar veya kendini bu alanda geliştirmek isteyenler, eğer yaratıcıysanız ve iş dünyası içinde bir yeteneğiniz varsa, pazarlama yönetiminde kariyer yapmayı düşünmelisiniz.