Peter Drucker şöyle der: “Pazarlamanın amacı, satış yapmayı gereksiz kılmaktır.”. İçinde bulunduğumuz pazarlama çağında küçük veya büyük her şirket, bu alanda kendi stratejilerini geliştirip olası müşterilere ulaşmak ve ürününü en iyi şekilde tanıtmak ister. Bununla birlikte birçok girişimci, şirketi için pazarlamanın ana amaçlarını ve hedeflerini bilmiyor. Bu nedenle yazımız, pazarlamanın amaçlarının anlaşılmasına yardımcı olacak.
Şirketinizde Pazarlama Amaçları
Tam bir pazarlama çağında yaşamaktayız. Ürünleri hedef kitleye göre tanıtmak, anahtar kelimeler kullanma, pazar, rekabet, iş stratejileri, hedefler ve diğerleri… Kısacası ticari müzakereleri analizde eden araçların başında gelen pazarlama, bugün herhangi bir ticari şirkette en önemli bölümlerden biri haline geldi. Bu nedenle, pazarlama sektörü hem şirketin başarısı hem de varlığı için büyük önem taşır. Pazarlama ekibi olmayan şirket hayatta kalamaz. Çünkü pazarlama olmadan tüketiciyi ve ne aradığını bilemeyiz.
Pazarlama, tüketici ile iş organizasyonu arasındaki bağlantıdır, onun aracılığıyla, ürün veya hizmete olan talebin ne zaman ve nerede olduğunu biliyoruz. Birçok kişi pazarlamayı yalnızca reklamcılıkla ilişkilendirir ki bu yanlıştır. Çünkü bu sadece bir kısmını oluşturur. Ürün tanıtımı, şirketin pazarlama departmanının temel parçalarından biridir. Kısacası, pazarlama kârlılığını belirler ve müşterinin gelecekteki ihtiyaçlarını öngörür.
Aşağıda, pazarlama kampanyanızda işinizde iyi bir gelişme sağlayacak uygulamak zorunda olduğunuz hedefleri sunuyoruz:
Pazarlamanın hedef ve amaçlarının başında müşteriyi mümkün olduğunca memnun etmek ve beklentiyi karşılamak gelir. Bu sebeple müşteri sadakatini sağlamak için farklı stratejiler kullanmalısınız:
Müşterilerin Sadakatini Güçlendirmelisiniz
- Promosyonlar: Ürünün satışını artırmak için tüketicilere kısa vadeli teşvikler verebilirsiniz.
- Teklif verme: Belirli piyasa koşullarında satmak istediğiniz hizmet miktarı olarak tanımlanır.
- Sürpriz: Müşterileri şaşırtmak, yeni teklifler ve promosyonlar sunmak pazarlamanın kritik bir parçasıdır.
- Sosyal ilişkiler kurma: Sosyal ilişkiler, müşterilerimizle kalıcı ilişkiler kurmanın en iyi yolu.
- Bültenin uygulanması: Şirkete ait olan ve e-posta yoluyla bilgi almak isteyen kişilere e-posta yoluyla gönderilen bilgilendirici bir yayından oluşur.
Potansiyel Müşteri Oluşturmalısınız
Müşteri tarafından yürütülen bir eylemden oluşur demek yanlış olmaz. Yani bir tüketici, kullanıcı verilerini şirkete vermeyi kabul ettiğinde veya bu izinle bir eylem gerçekleştirdiğinde şirket, müşterilerle stratejik bir şekilde etkileşime girebilir.
Yeni Fikirler Oluşturmalısınız
Markanızı sürekli olarak gelişmesini ve yenilik yapmasını sağlamanın yolları mevcut. Bu da müşterilerinizin ihtiyaçları ve sorunları ile güncel kalmanızı, çözümü dahil etmenizi sağlar.
Dijital Varlığınızı Oluşturmalısınız
Çevrim içi alanda marka etkileşiminizi güçlendirmek, kendinizi dijital dünyada konumlandırmanıza bağlı. Ancak bu şekilde kitlenizin sizi bulmasına, sizinle tanışmasına ve şirketinizle etkileşime girmesine yardımcı olabilirsiniz. Facebook, İnstagram, Twitter, Pinterest, Google gibi günümüzün büyük ağları, markanızı konumlandırma, ağda bir varlığa sahip olmanıza ve işinizi diğer ufuklara genişletebilmenize izin verir.
Şirketinizi Konumlandırmalısınız
Markanızı hedef kitlenizin zihninde, istediğiniz şekilde konumlandırmak ve duygusal bir bağlantı kurmak çok önemli. Kısa, orta veya uzun vadeli olsun, gelecekteki bir zamanda meyve verecek bir araçtır.
Pazarlama Hedefleri Nasıl Yazılır
Pazarlama amaçlarının hizmet ettiği hedeflerinizi küçük veya büyük olsun mutlaka net bir şekilde planlamanız gerekir. Mümkün olan en iyi şekilde organize etmeniz çok önemli. Şirketinizde belirlediğiniz pazarlama hedeflerinin tanımlanmış olması gerektiğini ve neyi başarmak istediğinize dair bir yapıya sahip olmanız gerektiğini dikkate almalısınız.
Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da, pazarlama hedefleri olması gereken kadar geniş olmalarıdır, yani fikirlerinizin geniş olduğunu, ulaşmak istediğiniz amacı netleştirmek için. Bununla birlikte, pazarlama hedefleriniz açık ve kesin olmalı.