E-ticaretin hacmi de rekabeti de büyük. Google aramalar ise pastadan büyük bir dilim almak için en önemli araç. Google, 2016 senesinde aktif bir milyon kullanıcıya ulaşmıştı. Covid-19 salgını ile artan internet kullanımından sonra da bu sayının kendini katladığı düşünülüyor. Ve hedef kitlenizin büyük ihtimalle en az yüzde 90’ı aradığı ürünü Google’dan buluyordur. Müşteri adaylarınızın gözüne çarpmak ve sizden alışveriş yapmalarını sağlamak için sitenizi Google aramalara uygun hale getirmeniz gerekiyor.
Google aramalar sekmesinin web siteleri için belirlediği birtakım kriterler mevcut. Ancak bu kriterler bakıldığı zaman temelde aynı göreve hizmet ediyor; kullanıcı memnuniyeti. Yani siz müşteri adayınızın alışkanlıkları ve memnuniyetine uygun bir web sitesi hazırlayabilirseniz Google zaten sizi öne çıkaracaktır.
Google Aramalar prosedürünü iyi öğrenin
Yeni başlayanlar için ufak bir liste hazırlayalım. Sitenizi oluşturmadan evvel akılda kalıcı bir domain ismi alın. Ardından sitenizi Google Console üzerinden Google’a tanıtın. Site haritası gönderdikten ve dizine ekleme isteğinde bulunduktan sonra bir hafta içerisinde Google mağazanıza uğrayacaktır. Bu müfettişi memnun bırakmak için ilk olarak giriş sayfanızı çok iyi bir hale getirin, unutmayın ilk izlenim çok mühim.
Google aramalar ve SEO
Giriş sayfanız kullanım kolaylığı sağlıyor ve sitenin kimliği hakkında doğru sinyaller veriyorsa ikinci aşamaya geçelim. E-ticaret sitenizde belli bir ürün mü satıyorsunuz yoksa çeşitleriniz mi var? Sitenizi ziyaret edecek olanlar kimler ve ürünleriniz hakkında neyi merak ederler? Bunların ortaya konması için “anahtar kelime araştırması” ve “hedef kitle analizi” yapmak gerekecektir.
Google aramalarda daima üstte çıkan N11 gibi e-ticaret sitelerinin başarısı tesadüf değil. Sektörde daha önce yer almaları bir avantaj sağlayabilir. Ancak buralarda hala etkili içerikler yazılıyor. Çünkü Google, görsel ve videodansa metinleri daha iyi çözümlüyor. Doğru anahtar kelime ve özgün içerikler ile siteniz üst sıralara çıkacaktır.
Anahtar kelimelerinizi cümlelerden seçin
Hedef kitle analizi bir yana, anahtar kelime araştırmasını kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Ubersuggest üzerinden günde üç kez bedava, Ahrefs üzerinden tamamen bedavaya ve Google Ads üzerinden anahtar kelime aratma aracı ücretsiz kullanılabiliyor. Son zamanlarda uzun anahtar kelimelerin kullanımı daha da yoğunlaştı. Çok fazla aratılan “cümleleri” anahtar kelime olarak belirleyebilir, hedef kitlenizi sitenize çekerek organik trafiğinizi çoğaltabilirsiniz.
Akıcı yazılar yazın
Google aramalar, kullanıcıların sayfada bekleme süresini de tutuyor. Sitenize giren yüz ziyaretçiden altmışı anında çıkıyorsa bu size “Hemen çıkma oranı = 60” olarak yansıyacaktır. Kullanıcılarınızı sayfada tutacak bir düzen oturtmak ve okunacak, anlaşılır ve akıcı yazılar yazmak gerekiyor.
Google aramalar ve ergonomik site
İçeriklerinizin yanında web sitenizin kullanılabilirliği de önemli. Sadece açılış sayfası değil, tüm sayfalarınız ziyaretçilerinize rahat bir kullanım sağlamalı. Bilgisayar, tablet ve telefona uyumlu ekranlarınızı düzenlemeyi ihmal etmeyin. Özellikle mobil cihaz çok fazla kullanıldığı için Google’ın mobil hız testini deneyebilirsiniz.
Sosyal medyanın gücü
Alakasız gibi görünse de sosyal medya kullanımı da Google aramalar için sitenizi üstlerde tutmaya yardımcı oluyor. Etkili bir sosyal medya yönetimi ile marka bilinirliğinizi yükseltebilir ve sitenize organik takipçiler çekebilirsiniz.
Web sitenizi geliştirmek için giriş seviyesinde SEO eğitimi alabilir, işletmeniz için Google Ads hesabı açabilir ve daha pek çok strateji ile Google aramalarda üst sıraya yükselebilirsiniz. Daha detaylı eğitimler için sermayesiz e-ticaret projemize başvurabilirsiniz. Web sitenizin yanında Google aramalarda üst sıralarda çıkmak için eğitimimizden faydalanabilirsiniz.