Yeni Dijital Pazarlama Eğitimi Artık Ekva’da

Size özel EN EKVA Kampanyalar

Gün
Saat
Dakika
Saniye

GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI SONLANMIŞTIR İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİZ!

Slogan Nedir? Etkili Bir Slogan Nasıl Oluşturulur?

slogan oluşturma adımları

Marka kimliğini oluşturmanın birkaç önemli unsuru vardır. İyi bir marka ismi, logo ve slogan bunların başında gelir. Marka sloganınızı reklamlarınızda kullanmak, müşterinin zihninde akılda kalıcılığı artırmanıza ve duygusal imajlara dokunmanıza imkan tanır.

Millward Brown’a göre, dünyadaki şirketlerin% 82’si reklam kampanyalarında sloganlarını kullanıyor. Ancak hedef kitlenin reaksiyonları incelendiğinde markaların sadece% 11’i sloganını doğru bir şekilde üretebiliyor. Bu yazımızda, sloganın amacını yerine getirmesi için gereken kriterlere bakacağız. Okumayı bitirdiğinizde aklınızdaki soru işaretlerini büyük ölçüde gidermiş olacaksınız. Sorularınızı yorum kısmından yöneltebilirsiniz 🙂 

Slogan Nedir?

Genel olarak pazarlama ve özel olarak marka bilinci oluşturma dünyası , çoğu İngilizce’den gelen ve ayrım gözetmeksizin kullanılan kafa karıştırıcı terimlerle dolu. Slogan da onlardan biri. Bir markanın veya şirketin değer önerisini kısaca özetleyen ifadeye slogan diyoruz. Açıkça tanımlamak için stratejik, zamansız ve uzun vadeli bir ifadeyle özetlenen bir markanın özü olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Apple’ın sloganı: Farklı Düşün / Think Different’tır. 

Slogan kelimesi, diğer yandan reklamlarda da kullanılır. Amacı, markanın değerini güçlendirmek ve onu hedefleriyle uyumlu bir şekilde birleştirmektir. Stratejik, akılda kalıcı, yaratıcı ve orta-uzun süreli kullanıma uygun seçilmeli. 

Son olarak bir iddia üzerine de kurulabilir. Böylece hem kampanyalarınızı güçlendirir hem de dikkat çeker. Birçok marka, sloganını belirlerken satış usullerini formulize etmeyi veya hizmetlerinin faydalarını vurgulamayı tercih eder. Orijinal, akılda kalıcı bir ifade ile sadece bu amaca yönelik kısa-orta süreli bir slogan da oluşturabilirsiniz.  

Marka sloganı, tıpkı yaz şarkıları gibi akılda kalıcı olmalıdır. Ancak bu şekilde marka konumlandırmanızı sabitleyebilir ve rakiplerinizden farklılaşabilirsiniz. 

Şirketler genellikle logolarında, afiş ve broşür gibi reklam araçlarında; radyo ve televizyondaki reklamlarında sloganlarına yer verirler. Böylece tüketiciler onları birkaç kez okuyabilir veya duyabilir ve böylece etkilenebilir ve zihinlerine kazınabilir. 

3 Adımda Etkili Slogan Oluşturalım!

Bir markanın veya ürünün sloganını oluşturmak için genellikle bu görevden sorumlu bir reklamcıdan hizmet almanız önerilir. Ancak, etkili slogan oluşturmak, biraz yaratıcılığınız varsa, kendi başınıza yapamayacağınız bir şey değildir! Aşağıda sıraladığımız adımları izleyin:

1- Ürünün/Hizmetin Niteliklerini ve Faydalarını Tanımlayın

Sloganınızı oluşturmak için öncelikle markanızı öne çıkarabileceğiniz ürün/hizmet özelliklerini analiz etmeniz gerekir. Sloganınıza dahil etmek istediğiniz bir veya iki özelliği veya faydayı tüketicilerin onları marka ve ürününüz ile nasıl ilişkilendireceğini tanımlamalısınız. Müşterilerin zihninde bunları ilişkilendirmek için markanızın veya ürününüzün özelliklerini veya faydalarını sloganınıza eklemeniz önerilir

Sloganınıza şirketinizin fikrini, konseptini veya stilini, markanızın özünü veya kişiliğini; her şeyden önce ürününüzün kalitesini, erdemini veya özelliğini de dahil edebilirsiniz. Bu şekilde markanız ve ürünleriniz rekabet piyasasında kendisine yer bulur ve diğerlerinden ayırt edilebilir. 

2- Slogan Listesi Yapın

Sloganınıza eklemek istediğiniz marka özelliklerini belirledikten sonra, bunları içeren birkaç sloganı listelemelisiniz. Bunun için bir kağıt veya bilgisayar kullanabilirsiniz. 

Birkaç basit örnek verelim: 

  • Ürününüzün kalite-fiyat faktörünü öne çıkarmak istiyorsanız sloganınız şu olabilir: “En iyi kalite, en iyi fiyata.”
  • Ürün veya hizmetin müşteri üzerindeki duygusal etkisini vurgulamak istiyorsanız şöyle bir slogan düşünülebilir: “Yaşamın keyfi!” 
  • Markanızın biricikliğini, orijinalliğini vurgulamak istiyorsanız şunun gibi bir slogan yaratabilirsiniz: “Benzersiz olun!”

Sloganları listelerken bunun temel amacının müşterileri etkilemek ve akılda kalıcı olmak olduğunu unutmamalısınız. Kısa ve öz ifadeler en etkili sloganlar olacaktır. 

*1 İpucu: Tekerleme, kelime oyunları, atasözleri/deyimler ve kıyaslamalardan faydalanabilirsiniz. 

3- Slogan Seçin ve Reklama Çıkarın

Slogan listenizi oluşturduktan sonra, iletmek istediğinizi en iyi ifade eden ve tüketicileri en çok etkileyebilecek olanı seçin. Daha sonra sloganınızı değiştirmeye karar verebileceğinizi veya farklı pazarlar için birden fazla sloganınızın olabileceğini göz önünde bulundurarak seçilmeyen sloganların olduğu listeyi saklayıp kaydetmenizi tavsiye ederiz. 

Son seçimin ardından sloganın yazımını kontrol edin, iletmek istediğiniz mesajın akılda kalıcığınından emin olun.  Müşteriler tarafından birkaç kez duyulması veya okunması için sloganınızın son versiyonunu oluşturduğunuzda onu logonuza dahil edebilir, reklam medyanıza ekleyebilirsiniz. Afiş ve broşürlerde ve her mecradaki reklamlarda kullanmalısınız. 

Etkili Bir Slogan İçin Gerekenler

1- Kısa ve Doğrudan Hedefe Yönelik Olmalı

Çok uzun bir slogan okuyucunun (tüketicinin) anlamasını zorlaştırabilir. Açık ve öz mesaja sahip sloganlar oluşturmalısınız. 

2- Etkili ve Ezberlenmesi Kolay Olmalı

Slogan, markanızla kolayca ilişkilendirilebilmeli. Bu şekilde tüketicinin zihninde yer edinmeniz kolaylaşır. 

3- Yaratıcılığınızı Konuşturun

Elbette her şeyin icat edildiğini ve yeni bir şey icat etmenin çok zor olduğunu duymuşsunuzdur. Ancak yeni markalar, daha önce icat edilmemiş yeni sloganlar üretmeye devam ediyor. Yaratıcı olun ve marka değerlerinizi temsil eden bir slogan bulun.

4- Sloganınız Şaşırtıcı Olmalı

Bir slogan oluştururken hedef kitlenizi etkilemeniz önemlidir. Hedef kitleniz sloganı duyduğunda önereceğiniz şeyi yapmak için motive olmalı. Örneğin Nike, reklamlarını herkesçe bilinen “sadece yap / just do it” ile kapatır ve bunu yaptığında izleyicileri kendilerini geliştirmeye ve spor yapmaya teşvik eder. 

5-Ürününüzü ve/veya Şirket Felsefenizi Tanımlayın

Slogan, şirketinizin felsefesi ile uyumlu olmalıdır. Mesajınızın yaratıcı ve etkili olmasına rağmen şirket değerleriniz ve misyonunuz ile uyumlu haraket etmeye dikkat etmelisiniz. 

6- Hedef Kitlenizi ve Onların Beklentilerini/İhtiyaçlarını Karşılayın

Bir slogan oluştururken kime hitap ettiğinizi bilerek kulaklarına fısıldayacağınızı hayal etmelisiniz. Hedef kitlenizi belirlemek sloganın dili ve seçeceğiniz kelimeler için de belirleyici olacak. 

7- Fark Yaratın

Sizi rakiplerinizden gerçekten ayıran sloganınızı arayın. Bu, ürününüzün veya sunduğunuz hizmetlerin belirli bir özelliği veya faaliyetinizi gerçekleştirdiğiniz yer ile ilgili olabilir. Sizi en iyi tanımlayan, müşterilerinizin geri gelmesini sağlayacak özelliği düşünün.

8- Samimi Olun

Sloganınızı oluştururken söylediğiniz her şeyin doğru olması çok önemlidir. Aksinin ortaya çıkması mağazanızın imajını etkileyecektir.  Başka bir deyişle, sloganınız hizmetinizin etkinliğini vurguluyorsa, bunun pratikte aktif olduğundan emin olun.

9- Gerçekçi Olun

Slogan şirketimizin bir parçası olmalı ve çalışanlarımız ve müşterilerimiz tarafından kolayca tanınabilir olmalı. Dolayısıyla sürekli kullanacağınız sözde rekabetten bahsetmemenizi tavsiye ederiz. Örneğin, sloganınız “şehirdeki en ucuz …” şeklinde olmamalı. Eğer daha ucuz başka iş yerleri açılırsa inandırıcılığınızı kaybedersiniz.  

Öte yandan, müşterilerimizin bize sadece fiyatlar nedeniyle sadık kalması istenmediği için düşük fiyatlara vurgu yapmak iyi bir fikir değildir.

Apple’ın Mükemmel Sloganı: Think Different / Farklı Düşün

Apple’ın sloganının ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? İyi fikirler elde etmek için başarılı şirketleri incelemek faydalı olacaktır. Apple, Think Different / Farklı Düşün sloganıyla kendini farklı düşünmeye, daha ileriye gitmeye teşvik eden bir kuruluş olarak konumlandırmaya karar verdi. Bu örnek, slogan oluşturma sürecinde dikkate almanız gereken mükemmel bir referans: Açık sözlü, kısa ve samimi!  1997’de piyasaya sürdükleri büyük reklamlarında bu sloganı televizyon izleyicisine sundular, günümüzde aynı sloganı kullanmaya devam ediyorlar. 

Logonuz nasıl ki sizin daimi temsilciniz ise sloganınız da unutulmaz yol arkadaşınızdır. Dolayısıyla her ikisine de özen göstermeli ve üzerine düşünmek için vakit ayırmanızı tavsiye ederiz. Özellikle yeni girişimlerde hedef kitle ile duygusal bağ henüz kurulmadığı için satın alma kararında etkili olacaktır. Eğer marka tutunabilirliğinizi sağlarsanız sloganı doğrudan ürünlerinizin üzerinde de desen olarak kullanabilirsiniz. 

Bu kitap seni e-ticaret markanı kurmanda yardımcı olacak.

Sıfırdan E-Ticaret Markanı Kur

KENDİ MARKANI YARAT

E-ticaret dünyasına adım atmak isteyen girişimcilere yönelik kapsamlı bir kaynaktır. Bu rehber, temel adımlardan ileri stratejilere kadar geniş bir yelpazede bilgi sunar.

Nasıl Başlayabilirim?

E-Ticarete başlamak istiyor ancak nereden başlayacağınız konusunda fikir sahibi değilseniz, telefon numaranızı bırakın sizi arayalım.

Aradığınızı bulamadınız mı ?

Nasıl Başlayabilirim?

E-Ticarete başlamak istiyor ancak nereden başlayacağınız konusunda fikir sahibi değilseniz, telefon numaranızı bırakın sizi arayalım.

Trendyol ya da Amazonda E-ticarete Nasıl Başlarım?

Eğitimlerimiz Hakkında Bilgi Almak İçin Formu Doldurun. Sizi Hemen Arayalım.