SEM yani Search Engine Marketing (Arama motoru pazarlama), Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için yapılan reklama deniyor. Özellikle sıcak satış isteyen e-ticaret markaları için SEM önemli bir reklam aracıdır. E-ticarette SEM nedir, nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını paylaşacağız.
SEM nedir?
Arama motoru pazarlama olarak da çevrilen SEM, Google, Yandex, Bing gibi arama motorları üzerinde yer alır. İnternet sitelerinin arama motoru sayfalarında üst sıraya çıkması için kullanılmakta olan SEM, ücretli yerleşim ya da ücretli katılım olarak gerçekleştirilebilir. SEO (Arama motoru optimizasyonu) ile karıştırılmaktadır ancak SEM, direkt olarak reklam yayınlamaya yönelik bir uygulama olarak SEO’dan ayrılır. Özellikle e-ticaret siteleri için çok fazla kullanılmaktadır.
E-ticarette SEM nedir?
E-ticaret siteleri için hızlı bir şekilde satış yapabilmek adına SEM iyi bir reklam yolu olabilir. Google veya diğer arama motorlarında alaka düzeyi yüksek olacak olan reklam bağlantılarıyla hızlı bir şekilde müşteriye ulaşılabilir. Ancak SEM, SEO çalışmaları kadar dönüşüm getirmeyebilir. Çünkü SEO çalışması yapılan sitelerle karşılaştırıldığında SEM ile ilk sıralara yerleşen web sitelerine tıklanma oranı yalnızca yüzde 20’de kalıyor.
Yine de sitenin görünürlüğünü artırma ve raporlamanın daha net olması gibi nedenlerden dolayı SEM, e-ticaret siteleri için uygulanabilir etkili bir yöntemdir.
Search Engine Marketing nasıl yapılır?
SEM yapmak isteyen bir e-ticaret sitesi reklam panelleri üzerinden kendi bünyesinde reklam çıkabilir. Bunun yanında SEM için hizmet veren bir dijital pazarlama ajasıyla veya şahıslarla çalışmak da mümkündür.
Google Ads uygulamasıyla SEM reklamları vermek oldukça kolaydır. Tıklama başına ücret ödenen bir sisteme sahip olan Google Ads, açık artırma mantığıyla çalışır.
Aramalar kısmında birden fazla reklam mevcuttur. Bu nedenle birinci sıraya çıkmak için yalnızca ödenen ücret değil, site kalitesi de önem taşır. Diğer bir önemli konu ise reklam veren kuruluşun belirttiği konularla olan alaka düzeyidir. Alaka düzeyi ve verilen teklif fiyatı çarpıldığında hangi sitenin daha yukarıda olacağı hesaplanabilir. Örneğin X firmasının tıklama başı ödediği ücret 1 TL ve alaka düzeyi 10 üzerinden 7 ise, Y firmasının tıklama başı ödediği ücret 3 TL ve alaka düzeyi de 10 üzerinde 4 ise, 70 puanı olan X firması ilk sırada çıkacaktır. Yani alaka düzeyi bu noktada tıklama başına düşen ücretten daha önemli olabiliyor.
Reklam stratejisi hazırlanırken anahtar kelimeler ve hedef kitle analizinin doğru yapılması gerekir. Yanlış hedefleme, dönüşüm oranına katkı sağlamayacak ziyaretçiler getirmekten başka bir şey yapmayacak ve kampanya amacına ulaşmayacaktır.
Anahtar kelimeler genel ve rekabeti yüksek olan kelimelerden seçilmemelidir. Çünkü bir çantacının yalnızca “çanta” kelimesiyle rekabet etmeye çalışması yine dönüşüme faydalı olmayacak kişileri de siteye çekecektir. Bunun yerine satışı yapılan “deri çanta” gibi bir anahtar kelime kullanmak daha etkili olacaktır. Diğer yandan negatif anahtar kelimeler de doğru girilmelidir. Çantacı örneğinden devam edecek olursak, sırt çantası satmayan bu çantacı, “sırt çantası” anahtar kelimesini negatif anahtar kelimelere eklemelidir.