İnternette bir dönem çok fazla kullanılan “viral olma” durumu aslında bir pazarlama tekniği. Viral, kelime olarak virüs yayılımı anlamını taşıyor. Viral pazarlama ise “virüs gibi yayılan reklam” olarak tanımlanıyor. Viral pazarlama, internet kullanıcılarının arasında, marka ile ilgili bir içeriğin çok hızlı bir şekilde yayılması ile meydana geliyor. Peki tam olarak viral pazarlama nedir?
Viral pazarlama nedir? Viral pazarlama tekniği oluşturmanın üç yolu
Viral pazarlama üç farklı şekilde oluşturuluyor. Birincisi tamamen şansa bağlı olarak kontrol dışında gelişir. Bu noktada kullanıcılar aldıkları ürünü paylaşırken internette birden bire çok fazla kişiye ulaşırlar. Bunun olma olasılığı yüzde sıfır olmasa da çok düşüktür.
İkinci viral pazarlama oluşumu ise marka tarafından planlanır. Kullanıcılar markanın hazırladığı reklamı paylaşarak tekniği amacına ulaştırır. Mesela Oreo, Türkiye pazarına gelmeden önce elinde bavulla otobüse binen bir bisküvi illüstrasyonu paylaşmıştı. Bu reklam o kadar etkileşim aldı ki, Oreo markasını bilen, bilmeyen herkes market raflarında Oreo bisküvisini bekledi.
Üçüncü pazarlama tekniğinde ise viral içerik marka tarafından oluşturulur. Ancak bu durumdan kullanıcıların haberi olmaz. Bu tekniğe Türkiye’den güzel bir örnekle bakalım. 2009 senesinde “Fulya’nın intikamı” isimli bir video internete düşmüştü. Eski sevgilisinin eşyalarını ve hediyelerini “gittigidiyor”a yükleyen bir kadın bunu bir video ile açıklıyordu. Videonun bir pazarlama ürünü olup olmadığı tartışılırken marka da tanınırlığını bu şekilde sağlamış oldu.
Viral pazarlama planlarken nelere dikkat edilir?
Viral pazarlamanın en önemli üç temeli yaratıcılık, hazırlık ve şans süreçleri. Şans kriterinin etkisini en aza indirgemek için ise hazırlık kısmında doğru planlamanın yapılması gerekiyor. Ulaşmak istediğiniz hedef kitleyi yakından tanıdıktan sonra onları etkileyecek yaratıcı bir fikir bulmanız gerekiyor. Uzman pazarlamacılar bu noktada “gerçeklik” unsurundan uzaklaşmamanın çok önemli olduğunun altını çiziyor. Çünkü kullanıcılar kendilerine “bir şeyin pazarlanması” fikrinden hoşlanmazlar. Bunun aksine eğlenmeyi, şaşırmayı yani gerçek duygular yaşamayı tercih ederler.
Viral reklamda bu sebeple markanın vurgusunun defalarca yapılmaması önemli. Bunun yerine vermek istediğiniz duyguya odaklanın. Zaten markanız bu etkileyici içerikle beraber bir kimlik kazanacaktır.
Mesajın da doğrudan aktarılması gerekiyor. Anlaşılması için üzerine uzun süre düşündürecek içerikler çoğu kullanıcı tarafından göz ardı edilir. Mesajın açık olması ve paylaşılabilir olması bu noktada önemlidir. Fakat aklınıza harika bir “bilmece” fikri geldiyse ve kitlenizin bunu çok konuşacağını düşünüyorsanız, bu yola da başvurabilirsiniz.
Ancak burada viral pazarlamanın avantajları ile riskleri de ortaya çıkıyor…
Avantajları ile viral pazarlama nedir?
Viral pazarlama nedir sorusuna cevap verebildiysek, bir de avantajlarının ne olduğuna bakalım. Viral reklamlar normal reklam stratejilerine göre daha ucuzdur. Çünkü yayılım için de, içerik için de çok fazla para harcamazsınız. Hatta gerçekçi olması için ne kadar az ekipman kullanırsanız o kadar iyi olabilir.
Duygulara hitap ettiği için viral pazarlama ile hedeflediğiniz kitle tarafından çok kısa bir şekilde tanınırsınız. Belki de senelerce uğraşıp inşa edeceğiniz marka güvenilirliğini sadece bir haftada elde edebilirsiniz.
Viral pazarlamanın barındırdığı riskler
Viral pazarlama çok önemli riskler de içeriyor. İçerisinde bulunduğumuz çağda kurgu olan bir şeyi gerçekmiş gibi sunmak oldukça zor. Üstelik vermek istediğiniz mesaj farklı bir kitleye hitap ederse ya da hedef kitleniz tarafından yanlış anlaşılırsa marka itibarınız zarar görebilir.
Diğer yandan elinizde olmadan da markanız bir virale maruz kalabilir. Bu duruma karşın hazırlıklı olarak insanlara ulaşacak etkili ve profesyonel bir mesaj iletmek gerekli.